Är bovete nyttigt?

Bovete är ett mycket näringsrikt fullkorn som av många anses vara en slags supermat. Så, är bovete nyttigt? Bland annat kan detta livsmedel förbättra hjärthälsan, främja viktminskning och hjälpa till att hantera diabetes. Bovete är en bra källa till energi men också protein och fibrer. Det innehåller inte gluten, så för personer med celiaki eller glutenintolerans är både bovete- och bovetemjöl utmärkta kostalternativ.

Bovete anses vara nyttigt och kommer med en rad olika hälsofördelar

Bra för hjärtat

Livsmedel med fullkorn innehåller näringsämnen som är viktiga för ditt hjärta, inklusive fibrer och niacin. Det finns möjligtvis en koppling mellan dieter som är högre i fullkornsmat och en lägre risk för hjärtsjukdom. Djurstudier har även visat att bovete kan sänka blodtrycket, vilket i sin tur kan förbättra hjärthälsan.

Människor som följer glutenfria dieter riskerar att konsumera ett lägre intag av fullkorn, vilket innebär att de går miste om en rad hälsofördelar. Att inkludera bovete i kosten som ett alternativ till fullkorn som innehåller gluten kan ge dessa fördelar.

Förbättrar matsmältningen

Fibrer stöder tarmarna med att smälta mat effektivt och hjälper maten att röra sig genom matsmältningskanalen. Det kan också ha andra fördelar, så som att uppmuntra viktminskning och förhindra hjärt-kärlsjukdom.

Bovete innehåller niacin, eller vitamin B3. Detta är viktigt för att omvandla kolhydrater, fett och protein till energi för kroppens celler att använda. Att vara en bra källa till fiber och niacin gör bovete till ett bra val för att främja matsmältningen.

Håll din vikt i schack

Mättnad är känslan av fyllighet efter det att du har ätit en måltid. Det är ett viktigt koncept för att förhindra viktökning eller främja viktminskning. Livsmedel som ökar mättnaden kan kompensera för hunger under längre perioder och kan minska det totala antalet kalorier som du konsumerar under en dag. Bovete innehåller mycket protein. Forskning har funnit att livsmedel med hög proteinhalt är viktiga för viktkontroll eftersom de leder till större mättnad med färre kalorier än andra typer av mat.

Är bovete nyttigt vid diabetes?

Som fullkorn är bovete en källa till komplexa kolhydrater. Denna form av kolhydrater kan hjälpa människor att hantera sina blodsockernivåer. Kroppen tar längre tid att bryta ner komplexa kolhydrater än enkla kolhydrater. Detta sänker matsmältningen och hjälper till att hålla blodsockernivån stabil under längre tid. Till skillnad från livsmedel som vitt bröd, som är en enkel kolhydrat.

Djurforskning har visat att bovete har en positiv effekt på insulin och blodglukos hos möss med diabetes på en hög glukosdiet. Det är dock inte fastställt om dessa fynd sträcker sig till människor med diabetes.