Armhävningar, enkel men effektiv träning

Armhävningar är en av de vanligaste övningarna, man behöver inga redskap och det är mycket enkelt att göra så gott som var som helst. Det finns ett antal varianter som tränar olika muskler och det finns också en del sätt att göra det hela lättare eller tuffare. Denna form av pressövning tränar både överkroppsmuskulaturen samt bålstabilitet. Att göra armhävningar varje dag är ett enkelt sätt för att stärka och underhålla musklerna på överkroppen. Vilka muskler och muskelgrupper som tränas kan variera lite beroende på vilken sorts armhävning du gör.

Rätt hållning

Det är viktigt att hålla ryggen rak när man gör armhävningar, se till att inte svanka eller sticka upp rumpan. Sträck ut nacken också, genom att hålla blicken riktad mot golvet kommer nacken helt naturligt att vara rak. Detta i sin tur kommer att ta bort risken för huvudvärk eller spänningar. Det kan även underlätta att hålla armbågarna nära kroppen, detta ger dig mer kontroll och skyddar axlarna.

Hur gör man armhävningar?

armhävning muskler

När man står i position är det dags att sänka kroppen ner mot golvet. Böj armbågs- och axelleden samtidigt och gå stadigt ner mot golvet, ett par, tre sekunder bör det ta. Väl nere kan man hålla sig stilla någon sekund för att sedan gå upp och börja om från början igen. Andningen är också viktig, man andas in ner mot golvet och ut på väg upp igen.

Enklare armhävningar

Om man inte är så vältränad och armarna inte fått upp styrkan ännu så kan det underlätta att sätta knäna i golvet, det kan ta lite tid att lära sig göra armhävningar på rätt sätt. Övningarna blir ändå mycket effektiva och man kommer snabbt att kunna börja göra dem med fötterna i golvet. Ett alternativ är att sära lite på benen, om de är långt ifrån varandra så blir armhävningen lättare. Man kan också göra armhävningarna mot en ställning eller ett bord, det tar bort en del av tyngden som annars kommer på armarna.

Svårare varianter

Men för den som vill göra det hela ännu svårare så finns det också olika sätt. Till att börja med så kan man sätta händerna närmare varandra, det gör det extra svårt att gå ner. För den som vill träna bröstmusklerna mer så är det bättre att sätta händerna längre ifrån varandra. Efter ett tag så kanske det kan vara dags att göra armhävningarna med bara en hand, eller klappa händerna på vägen ner. Helt klart så tar det ganska mycket träning att komma så långt, men det är inte omöjligt.

Första gången kanske man inte klarar mer än ett par stycken, men det tar inte många veckor innan man övat upp styrkan. Sedan går det vidare mot målet, oavsett om det är att göra 100 armhävningar eller helt enkelt bli starkare och få snygga armar.