Att lägga sig hungrig för att gå ner i vikt

Att gå hungrig till sängs är inte bara ett något som föräldrar kan straffa sina barn med. Vissa hävdar att detta trick är nyckeln till att bli av med de oönskade extra kilona. Det betyder nödvändigtvis inte att man måste hoppa över kvällsmaten – utan att skära av antalet kalorier vid en viss tid på natten. Även om du äter en diet rik på mättande fiberfylld och hälsosam mat som inte får dig att känna dig utslagen, kan dessa kurr i magen vara oundvikliga. Särskilt om du precis har börjat med ett nytt kostschema eller tränat extra hårt den dagen.

Vissa människor håller vid att inte äta efter en viss tid på natten för att gå ner i vikt. Men att somna direkt efter att du har ätit en stor måltid kan påverka matsmältningen, och att gå och lägga dig hungrig kan göra det svårt att somna vilket kan din sömnkvalitet. Så är det verkligen värt att lägga sig hungrig för att gå ner i vikt, eller gör det mer skada än nytta?

För att gå ner i vikt behöver du inte lägga dig hungrig. Ät en mindre mängd kalorier för att tysta magen.

Undvik mycket mat innan du ska sova

Du borde inte äta en större måltid precis före du går till sängs. Att somna med en full mage kan orsaka en ökning av insulin och blodsocker, vilket kan leda till viktökning. En stor måltid sent på kvällen har visat sig öka risken för fetma och kardiometabolisk sjukdom.

Inte bara kan det få dig att öka i vikt genom att gå och lägga dig proppmätt. Det kan också störa matsmältningen och dina förutsättningar att få en god natts sömn.

Att gå och lägga sig hungrig kan hålla insulinet lågt

När det gäller viktminskning kan det hjälpa att vara lite hungrig eftersom det håller hormoner så som insulin lågt, och det kan hjälpa till med viktminskning – och värt att upprepa är att en stor middag precis före du ska sova har motsatt effekt.

Men att vara hungrig kan slå tillbaka

Problemet med att gå hungrig till sängs är att det kan störa en god natts sömn. Studier visar att sömnbrist är förknippad med viktökning på grund av ökad hunger. Kroppen vill ha energi från maten på grund av sömnbrist.

Sammantaget är det bättre att vara mätt än hungrig innan läggdags

Det är i princip alltid bäst att ha en känsla av mättnad de flesta delar av dagen, även vid läggdags. Inte bara kommer hungerkänslan att hindra dig från att få en hel natts sömn, vilket kan leda till viktökning. Men ett litet mellanmål före sängen kan faktiskt hjälpa vid viktminskning.

Att äta mindre, näringsrika täta mellanmål runt 150 kalorier påverkar sannolikt inte din vikt. Kombinera träning och ett litet, hälsosamt mellanmål före det är dags att sova har visat sig kunna främja viktminskning.

Det bästa sättet att bedöma om du ska äta något innan du ska sova är att försöka avgöra hur hungrig du egentligen är – och försöka äta rätt mängd kalorier för att få tyst på magen.