Då kan det vara farligt att träna med ryggont

Ryggsmärtor kan verkligen sätta käppar i hjulet när det kommer till dina rutiner, särskilt om du är en aktiv person. Men är det farligt att träna med ryggont? Även om du har fått en ryggskada eller en ökning av smärtor i ryggen, finns det fortfarande möjligheter att vara aktiv. Nyckeln är att veta vilka övningar som är rätta för att träna med smärta i nedre delen av ryggen och vilka övningar i nedre ryggen som ska undvikas.

Bli inte sängliggande

Det är frestande att vila tills smärtan är borta. Men att ligga stilla i mer än en dag eller två kan möjligtvis göra dina ryggsmärtsymtom värre. Enklare aktiviteter är bäst när du börjar återhämta dig efter smärta. Att gå promenader i vanlig takt är en utmärkt aktivitet och ett bra sätt att börja på vid återhämtning av symptom i ryggen.

Om du har ont i ryggen är det förståeligt att du tänker, är det farligt att träna med ryggont? Nyckeln är att undvika de träningsformer som förvärrar dina besvär.

Vilka rörelser gör symptomen värre?

Den vanligaste ryggvärken beror på förlängningssyndrom, som vanligtvis orsakar obehag när man står upp. En av orsakerna är att man suttit länge utan att använda stolens ryggstöd. Eller att man står med utestängda knän, där de rätas ut så att de förlängs bakåt och pressar leden.

Du kan ganska enkelt avgöra om du lider av förlängningssyndrom. Ligg på rygg i 30 sekunder med benen raka. Böj sedan knäna så att dina fötter vilar på marken nära kroppen och vänta 30 sekunder. Om ryggen känns bättre med knäna böjda finns det risk att du har förlängningssyndrom. Ett tips är när du står upp, se till att hålla knäna något böjda – och när du ligger på rygg, håll fötterna nära din rumpa eller på en stol eller bänk.

Två andra vanliga orsaker till ryggsmärtor är flexions- och rotationssyndrom. Flexionssyndrom, som orsakar smärta vid sittande, är motsatsen till förlängningssyndromet. Det är ofta resultatet av att du sitter för mycket mot stolens rygg, vilket gör att ryggraden lätt kan böjas framåt. Detta leder till snäva knäsenor, svaga och förlängda ryggmuskler. Prova med att ligga på ryggen med knäna böjda och räta sedan ut dem för att se om symptomen blir bättre.

Om du har smärta i nedre ryggen orsakad av förlängningssyndrom, håll knäna böjda och uppe på bänken medan du gör övningar som kräver att du ligger på rygg, till exempel vid bänkpress – eller undvik bänken och ligg platt på golvet med knäna böjda.

Rotationssyndrom uppstår när ryggraden roteras mer eller mindre permanent i en riktning. Det kan göra ont om du vrider åt en eller båda sidor. Det beror ofta på att man upprepade gånger roterar i en viss riktning, som att titta på en datorskärm eller nå en skrivbordslåda eller annat föremål som ofta används vid sidan. Undvik att vrida för mycket i båda riktningarna. Var försiktig med sporter som tennis eller golf, vilket kan öka obalansen ytterligare.

Då kan det vara farligt att träna med ryggont

Om det gör ont att böja dig bakåt, gör det inte. Att tvinga sig in i en smärtsam position kan orsaka ytterligare vävnadsskador och förvärra befintliga skador. Om träning gör ont, fokusera på stabiliseringsövningar som plankan.