En nyttig efterrätt utan socker

Socker hittar sig in i alldeles för många av våra livsmedel. Det smygs in i salladsdressingar eller hittas i våra spannmål. Men kan man göra en nyttig efterrätt utan socker? Som vi alla vet är det just socker som gör en efterrätt till en efterrätt. Så om du vill utesluta socker från din kost kanske du tror att du måste säga farväl till efterrätter – men det behöver inte vara sant. Det visar sig att det finns många bra desserter som kan göras utan ett uns av raffinerat socker.

Sockerfria efterrätter har inte fått de bästa av rykten. Men om du hoppar över de köpta alternativen och provar några recept i ditt kök är chansen stor att du kommer att bli positivt överraskad. Naturliga ersättare för vitt raffinerat socker, som till exempel honung eller dadlar, ger dig många söta alternativ.

Brownies gjorda på valnöt och espresso

Dessa brownies innehåller varken smör, socker eller mjöl. Men är fortfarande fantastiskt goda. De är fuktiga, rika, täta, fulla av intensiv chokladsmak och en hint av espresso. Valnötsbitarna gör efterrätten mer intressant men kan lämnas ute ifall så önskas. Du behöver:

  • Delade valnötter
  • Osaltade mandlar
  • Urkärnade dadlar
  • Kakao
  • Espressopulver
  • Havssalt

Bearbeta valnötterna och mandlarna i en matberedare tills de är malda. Tillsätt därefter kakao, espressopulver, saltet och se till att det blandas i en skål och ställ den åt sidan så länge. Mixa nu dadlarna till små bitar och ställ även dessa åt sidan i en skål.

Valnötter kan utgöra en god bas för en nyttig dessert utan socker

Häll tillbaka nöt- och kakaoblandningen i matberedaren och tillsätt dadelbitarna tills du får en degkonsistens. Tillsätt mer av dadlarna om blandningen inte håller ihop när den pressas i handen. Häll ut blandningen i en bakform fodrad med bakplåtspapper och strö lite grovhackade valnötter på toppen. Fördela smeten jämnt så att den är platt och fast.

Placera i frys eller kylskåp för att kyla innan du skär upp den i bitar. Förvara de sedan i en lufttät behållare för att hålla de fräscha. De klarar sig minst 2 veckor i kylen och 2 månader i frysen.