Ett gott LCHF bröd med psylliumpulver

Bröd är en stor del av den moderna kosten. Många personer äter någon form av bröd till merparten av måltiderna, men det finns ett problem: en stor del av befolkningen är numera intoleranta mot gluten. Bröd innehåller också många kolhydrater, så det är uteslutet för personer som försöker undvika kolhydrater. Dessutom är modernt vete problematiskt av flera anledningar. Det finns dock en hel del alternativ som smakar lika bra som vanligt bröd. Här kommer ett gott LCHF bröd recept.

Flerfunktionellt, linfritt bröd

Våta ingredienser:

 • 6 stora äggvitor
 • 2 stora ägg
 • 480 ml kokande vatten

Torra ingredienser:

 • 150 g mandelmjöl
 • 40 g psylliumpulver
 • 60 g kokosmjöl
 • 60 g sesammjöl
 • 1 tsk glutenfritt bakpulver (du kan göra eget)
 • 0,5 – 1 tsk salt (rosa himalayanskt eller havssalt)

Sätt ugnen på 175 C. Klä en brödform med bakplåtspapper. Klipp bara isär två remsor papper – en som är lika stor som sidorna, och en som är lika stor som ändarna. Gör båda remsorna så långa att de hänger över kanterna, och lägg dem sedan i brödformen. Papprets kanter kommer sedan användas för att lyfta brödet från formen.

Du kan få pappret att fästa vid formen genom att smörja in den med smörolja. Jag använde en form som var 20×12 cm stor. Blanda 2 hela ägg och 6 äggvitor i en skål, med en gaffel. Ställ undan blandningen.

Anledningen till att du inte bör använda hela ägg är att brödet inte jäser med så många äggulor i sig. Kasta inte äggulorna – du kan använda dem till hemmagjord majonnäs, lätt hollandaisesås, frusna desserter, smoothies, ketokaffe, eller lemon curd.

Blanda de torra ingredienserna noggrant i en skål. Se till att de verkligen blandas för att undvika ett ojämnt resultat. Tillsätt äggblandningen och använd en matberedare tills degen är tjock. Tillsätt det kokande vattnet och blanda tills du har en fin deg.

Använd inte hela psylliumfrön! Om du inte kan hitta psylliumpulver kan du använda en mixer eller kaffekvarn och bearbeta fröna. Om du köper färdigt psylliumpulver måste du komma ihåg att väga det innan du använder det. Använd inte bara mått – olika produkter anger olika vikter per mått!

Häll degen i brödformen med bakplåtspappret.

Baka degen i ugnen i 1h 15 min (eller upp till 90 minuter). Ta sedan brödet från ugnen och placera det på ett galler. Lyft sidorna på pappret och lägg brödet direkt på gallret för att undvika att brödet blir fuktigt på sidorna.

När brödet har svalnat kan du skära det i 12 skivor, och behålla så många skivor du kommer att äta under de kommande 2 – 3 dagarna. Lägg resten av skivorna i fryspåsar – två skivor per fryspåse – och frys in dem. Brödet håller i upp till tre månader, i fryst skick. När du vill servera brödet behöver du bara låta brödet tina eller rosta det i en brödrost, eller i stekpanna för lite extra yta.

Ät brödet med smör, färskost, skinka och ost, eller hemmagjord skinka. Smaklig måltid!

Felsökning

Ha gärna följande tips i åtanke när du ska baka LCHF bröd:

 • Väg alla ingredienser. Väg de torra ingredienserna med en köksvåg. Till och med de minsta skillnaderna kan påverka receptets slutgiltiga form, särskilt om du använder psyllium!
 • Gällande psyllium: se till att använda psylliumpulver och inte hela psylliumfrön! Hela psylliumfrön är bra för att göra kornfria tortillas, men inte för bröd. Psyllium absorberar mycket vatten. När du använder psyllium i din bakning måste du komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten för att inte drabbas av förstoppning.
 • Fuktproblem: om brödet blir för fuktigt ska du inte reducera mängden vatten i receptet, för då kommer ditt psyllium att bilda klumpar. Rosta istället brödet innan du äter det.
 • Lämna inte degen för länge. När du har tillsatt de våta ingredienserna behöver du ställa in degen i ugnen så fort som möjligt. Bakpulvret aktiveras så fort du lägger till de flytande ingredienserna, och om du låter degen stå för länge kommer den inte att resa sig.
 • Andra jäsningsproblem: om brödet inte jäser ordentligt kan du strunta i äggulorna och bara använda äggvita istället.

Sesamfrön istället för sesammjöl

Om du använder malda sesamfrön istället för sesammjöl behöver du minska mängden vatten med 2 teskedar. Du kan använda en matberedare eller kaffekvarn för att göra sesamfrön.

ANVÄND INTE en brödform i silikon

Brödet kommer inte att jäsa ordentligt, och degen kommer bli tjock och oaptitlig! Du behöver använda en stabil form.

Luftbubblor

Kontrollera först att du verkligen använt bakpulver – inte natriumbikarbonat! Om du använder en blandning av bakpulver och tartar kan du använda 0,75 tsk bakpulver och 1,5 tsk tartar för varje matsked glutenfritt bakpulver. Om du överarbetar en deg med psyllium kommer du att få en tjock underdel och ihålig överdel. Arbeta bara degen tills den är välarbetad – det ska inte ta mer än ett par sekunder. Om brödet inte jäser jämnt kan du prova att forma det på ett annat sätt.

Bakplåtspappret fastnar i brödet

Detta sker om du använder det nötfria receptet, med sesammjöl. Du kan ta bort pappret efter att brödet har svalnat. Om det fortfarande är svårt att ta bort utan att ha sönder brödet kan du använda en våt kökshandduk. Klappa pappret försiktigt där det sitter fast, och dra varsamt bort det.

Detta är ett relativt enkelt LCHF bröd som du baka utan särskilda förkunskaper. Se bara till att följa receptet noggrant och läs i förväg igenom felsökningen.