Grönt te och viktminskning

Annons

Även om svart te är den mest populära sorten — och står för cirka 84 procent av allt te som konsumeras — så rapporteras grönt te att växa på i mycket högre takt jämfört med svart te. Min gissning är att det är på grund av grönt te och dess lovande påverkan på viktminskning. Jag beslutade mig för att ta en närmare titt på hur du kan dricka och använda dig av grönt te för att gå ner i vikt.

Grönt te kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Flera studier har visat på att flavonoider och koffein i grönt te kan hjälpa till att höja ämnesomsättningen, öka fett oxidation och även förbättra insulin aktivitet i kroppen. En studie visade att de som konsumerade grönt te och koffein förlorade i genomsnitt 1.3 kilo under en 12-veckors period, medan de samtidigt höll sig till sin vanliga kost. En annan studie pekade på att den ökade kalori produktionen motsvarar ca 100 kalorier under en 24-timmarsperiod.

Du behöver inte dricka en massa grönt te för att hjälpa dig själv att gå ner i vikt. Medan fördelarna med viktminskning varierar beroende på olika förhållanden, har de upptäckts att bara 2,5 koppar grönt te per dag behövs för att visa resultat.

Vissa sorter av grönt te är bättre för viktminskning än andra

Om den gröna varianten är din favorit, och du är ute efter att gå ner i vikt, bör du kanske titta på Matcha grönt te – vilket är grönt te innehållande den rikaste källan av näringsämnen och antioxidanter. Hela blad är grunden för denna sorten och konsumeras som en del av drycken, i motsats till andra (de flesta) typer av grönt te där bladen är genomsyrade och efter det konsumerars tet.

Det finns ett rätt och fel sätt att brygga grönt te på

När du brygger grönt te, gör det med lite extra omsorg, då kokande vatten är dåligt för katekinerna (hälsosamma kemikalier i tet). Låt vattnet att börja koka, men låt det sedan få vila i ca tio minuter. Häll sedan vattnet över ditt te och brygg i ungefär en minut innan servering. Bryggtiden kan naturligtvis göras kortare eller längre, beroende på egen smak.

Grönt te har många hälsofördelar

Den innehåller många näringsämnen, inklusive antioxidanter och anti cancer ämnen och sammansättningar som är bra för hjärnan. En sak är säker – oavsett om du går ner i vikt eller inte av att dricka grönt te, drick det ändå. Alla teer innehåller många hälsosamma näringsämnen. Det är en av de mest hälsosamma valen när det kommer till dryckesorter. Se bara till att du inte överdriver med honung och socker!

 

Annons