Hjälp, jag går inte ner i vikt trots lågt kaloriintag!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company

Många som försöker gå ner i vikt kan i början fråga sig själva ”Vad gör jag för fel? Jag går inte ner i vikt trots lågt kaloriintag”. Fastän att man tränar och äter snålt så har inte resultatet på vågen blivit vad man tänkt sig. Anledningarna kan vara många, men oftast handlar det om att man inte gett det tillräckligt med tid.

Även fast du ligger på ett kaloriunderskott, så betyder inte detta att du kommer att gå ner i vikt med detsamma. Tålamod är den viktigaste egenskapen för den som vill lyckas med en viktminskning och vad som krävs är ett genomsnittligt underskott över lång tid. Att efter bara ett par veckor förvänta sig resultat är uteslutet då din vikt påverkas av en rad olika faktorer. Det som gör att du inte minskat, eller till och med ökat i vikt kan till exempel bara vara vatten.

Du kanske äter mer än du tror

Om du tror att du gör av med mer kalorier än vad du stoppar i dig, men fortfarande inte går ner i vikt så kan det vara läge att börja föra en matdagbok. Det finns mängder med hemsidor och appar till din telefon där du enkelt kan skriva upp vad du äter och ta reda på hur många kalorier maten faktiskt innehåller. Det kan vara så enkelt att du får i dig mer kalorier än du från början trott.

Mitt största tips, och jag kan inte betona detta tillräckligt, är att köpa en matvåg! Utan detta är det omöjligt att ha koll på mängden mat du stoppar i dig. Det räcker inte med att höfta till det om man verkligen vill gå ner i vikt. Matvågar finns att köpa lite överallt – själv rekommenderar jag den här.

Viktigt är att den har hög precision, är enkel att använda och läsa av. Har du en för krånglig våg blir det snabbt ett störningsmoment och det finns en risk för att du ger upp.

Ett annat fel kan vara att du tror att du gör av med mer kalorier än du faktiskt gör. Det kan vara svårt att räkna ut exakt hur mycket de olika träningsformerna egentligen förbränner, då det kan variera mycket beroende på vikt, ålder och intensitet. Hur många kalorier du behöver vid vila, det vill säga utan träning, kan också vara svårt att fastställa exakt. Du går inte ner i vikt trots lågt kaloriintag om intaget inte är lågt nog. Prova med att minska mängden mat du äter med ett par hundra kalorier varje vecka tills det att du märker av ett resultat.

Muskler väger mer än fett

När du precis har påbörjat din viktresa så är det inte alltid att vågen speglar hela sanningen, åtminstone inte till en början – då muskelvävnad väger mer än kroppsfett. Vad du däremot bör märka skillnad på är måtten runt lår, midja, höft och armar. Därför kan det vara missvisande att endast fokusera på vikten. En säkrare metod för att mäta framsteg är genom att använda sig utav ett måttband. Men trots det att muskler väger mer än fett borde du märka att din vikt minskar inom några veckor.

Du äter för lite

Ironiskt nog kan du äta för lite, vilket påverkar ämnesomsättningen och hämmar din viktminskning. Ett allt för stort kaloriunderskott kan göra så att din kropp saktar ner förbränningsprocessen, då den ställer in sig på svält. Din kropp börjar då använda musklerna som bränsle för att bevara fettet som anses behövas vid en nödsituation. Stressnivån i kroppen, som kan öka i samband med viljestyrka och att strikt räkna kalorier stimulerar frisättningen av hormonet kortisol. För höga nivåer av hormonet kan göra att kroppen håller fast vid fettet.

Har du kollat med din läkare?

Ifall du är stensäker på att du räknat rätt när det kommer till ditt kaloriintag och din kaloriförbrukning, men fortfarande inte går ner i vikt. Gå då och kolla med din läkare så att allting står rätt till. Vissa tillstånd som till exempel hypotyreos, som är en underfunktion i sköldkörteln, kan göra att det är svårare att gå ner i vikt. En del receptbelagda mediciner, vanligtvis antidepressiva medel gör det också svårare att gå ner i vikt och kan även leda till en viktökning.