Lindra dina besvär med en huskur mot hosta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore.com

Hosta kan bero på flera olika orsaker, det är inte alltid det beror på lungorna. Det vanligaste är dock att man har en irritation, en förkylning eller influensa. Istället för att ta vanlig medicin eller läkemedel som ofta har otrevliga biverkningar så kan det vara bäst med en gammal hederlig huskur mot hosta. Eftersom det finns flera olika sorters hosta så får man ibland pröva sig fram till en kur som fungerar. Här kommer ett litet urval på kurer som fungerar.

Lök och citron

Skiva en lök och en citron i tunna skivor. Varva dem med socker i en glasburk och ställ den i kylskåpet. Efter bara ett par timmar så kommer saften ur löken och citronen ut och blandas med sockret, det blir en rejäl hostmedicin. För att de verkligen ska vätskas ur så kan man låta blandningen stå över natten. Det brukar räcka med en eller två teskedar, morgon och kväll, för att få lindring.

Honunghonung mot hosta

Honung är en annan mycket bra naturlig medicin mot hosta, Dessutom är det förbaskat gott. Själv rekommenderar jag svensk blomsterhonung. Att ta sig en tesked då och då under dagen kan lindra hosta. Ett alternativ är att dela en kålrot på mitten och gröpa ur den så det blir som en liten skål. Gnid in insidan med honung och vänta på att den drar ut saften från kålroten, det är något liknande löksirapen men med andra ingredienser. Ta en tesked i taget.

Torrhosta brukar försvinna med rostad vitlök. Utan att skala klyftorna så rostar man dem i en torr stekpanna. När de svalnat så skalas de och blandas ut med lite honung.

Fänkål

Att koka upp fänkålsfrön med lite vatten är ett annat tips, speciellt för hosta med segt slem. Det ska sjuda ett par minuter och sedan kan det stå och dra i cirka en halvtimme så att drycken blir riktigt stark. Blanda med en tesked honung och drick det varmt. Både kryddan, honungen och värmen hjälper till att dämpa hostan.

Istället för fänkålsfrön kan man gärna koka upp lök i kastrullen, för att sedan följa samma procedur. Lök mot hosta är ett gammalt knep som fungerar för de flesta sorters hosta.

Ingefära

Ingefära är en stark rot som har flera goda egenskaper, den är antiseptisk och stärker immunförsvaret. Man kan riva lite ingefära och blanda ut med honung, eventuellt också en krossad vitlöksklyfta. Annars så tycker många det är skönt med ingefärste när de hostar och rent allmänt är förkylda. Skär ingefäran i ganska stora bitar och låt den koka med vatten. Låt blandningen bli riktigt mörk och stark, sila bort ingefäran och drick det varma teet. Genom att lägga i en sked honung så får man dubbel effekt och man kan också låta vitlöken koka med i vattnet.ingefära mot hosta

Ett annat sätt att göra ingefärste är genom att riva ungefär en tesked direkt ner i en mugg.  Häll på kokhett vatten och låt det stå och dra några minuter. Man kan även koka upp vatten tillsammans med ett par kapslar kardemumma. När det svalnat så blandar man i en tesked kokosolja, en halv pressad citron och ett par teskedar honung. Denna blandning kan också tas i förebyggande syfte.

Bikarbonat

Bikarbonat är en huskur mot hosta som kan justera balansen i kroppen och hjälpa kroppen att hela sig själv. Man måste dricka mycket vatten under kuren och den rekommenderas inte för de som har problem med njurarna. Två kryddmått bikarbonat blandas ut med två deciliter vatten. Detta ska drickas fyra gånger dagligen i tre dagar. Sedan räcker det med en gång om dagen i max 11 dagar. Om man känner sig frisk så är det bara att avsluta kuren i förväg. Det bästa är att ta bikarbonatsblandningen på avstånd från måltiderna eftersom den påverkar magen och matsmältningen.

Gurgla svalget

En annan mycket vanlig huskur är att gurgla saltvatten. Blanda en matsked vanligt salt med en mugg varmt vatten så att saltet löser upp sig riktigt ordentligt. Gurgla sedan svalget och munnen med denna lösning flera gånger om dagen. Det tar bort bakterier i mun och svalg, vilket ofta är en orsak till både halsont och hosta.

Istället för salt kan man blanda ut äppelcidervinäger med ljummet vatten och gurgla. Detta har också antibiotiska egenskaper och är en väl beprövad huskur mot hosta. Man kan även blanda en halv deciliter vinäger med en halv deciliter honung och ta en matsked var fjärde timme. Vid svårare fall av hosta kan det vara bäst att ta blandningen lite oftare.

Andas ångor

ångbadEtt ångbad kan vara både uppfriskande och hjälpa till med hostan. Det enklaste är att hälla kokande vatten över kamomillte och bikarbonat. Täck huvudet med en handduk och andas in ångorna. Dra dem in genom näsan och låt lösningen nå in i kroppen. Det rensar upp inne i slemhinnorna och kan göra stor skillnad om man gör det precis innan man går och lägger sig.

Ett alternativ kan vara att ha i några droppar pepparmyntsolja eller eukalyptus i vattnet. Har man inte dessa eteriska oljor kan en tesked Vicks fungerar ganska bra. Dessa oljor kan också spridas i rummet genom ett oljeljus, det kan vara skönt att låta luften i sovrummet fyllas av dessa ångor innan man går och lägger sig.

Choklad

En inte så känd huskur inkluderar choklad, och då helst en mörkare sort (kakao). Bland ut den med varmt vatten, eventuellt lite socker, och drick den. Många upplever lindring efter ett par koppar av denna dryck. Man kan också äta chokladen som den är.

Slutord

Många av de olika huskurerna mot hosta inkluderar varmt vatten och honung. Honungens goda egenskaper kan bli förstörda om man värmer upp den för mycket, så det är bäst att inte blanda honungen med kokande vatten. Vänta istället tills drycken har svalnat något för att tillsätta honungen.

En del reagerar också på rå ingefära eller vitlök, det kan vara starkt för magen. Vid dessa tillfällen är det bättre att välja den variant där man kokar eller rostar ingredienserna. Att dricka mycket är alltid bra, speciellt när man har hosta i samband med förkylning. Det bästa är att undvika mjölk eftersom det är slembildande, men vatten och örtte är bra val.

Känner man att det kan vara mer än bara en enkel förkylning är det alltid säkrast att dubbelkolla med en läkare. Det är onödigt att gå sjuk längre än vad man behöver när det är så enkelt att snabbt konsultera med en läkare och utesluta eventuella sjukdomar.

segt slem

Det är viktigt att kurera sin hosta, annars kan det slita på kroppen. Förutom att man inte får sova ordentligt så kan det påverka magen och halsen. Med ett par ordentliga huskurer så kan man istället bli av med både slemhosta och rethosta, även om man har det ett bra tag. För att bygga upp sina lungor och förhindra att hostan kommer tillbaka kan man dricka te som gjorts på salvia eller timjan. Dessa örter har bakteriedödande egenskaper och stärker också lungorna. Det finns ingen anledning att slita med hosta med alla dessa naturliga och väl beprövade huskurer.