När börjar man gå ner i vikt av amning?

Under graviditeten är det vanligt förekommande att man lägger på sig en hel del kilon, vilket inte är så konstigt då man har en bebis i magen. Viktökningen kan också bero på att man äter mer än man brukar och inte räknar kalorier på samma sätt som man annars kanske gör. Efter förlossningen vill man oftast bli av med kilona igen och många undrar – när börjar man gå ner i vikt av amning?

Det är inte säkert att du går ner i vikt

Du är inte ensam om att ha funderingar kring viktminskning efter graviditeten. Många kvinnor är mycket angelägna om att återgå till sin normala vikt efter födseln. Det du måste komma ihåg är att vikten du fick under tiden du var gravid inte kom över en natt, och kommer inte att försvinna lika fort. Hur fort du går upp eller ner i vikt varierar väldigt mycket då det är högst individuellt. En person som vanligtvis är fysiskt aktiv och tidigare hållt en bra kost, har bättre förutsättningar för att gå ner i vikt igen.

Att amma bränner ungefär 600 kalorier extra per dag på grund av mjölktillverkningen. Men detta behöver inte betyda att du kommer att minska i vikt. Precis som vilken viktminskning som helst, så handlar det om hur många kalorier du äter och hur många du göra av med. Det som avgör om du går ner i vikt är alltså vad du äter och hur mycket du rör på dig.

När kan jag börja gå ner i vikt?

Det är viktigt att låta din kropp återhämta sig efter födseln. Det rekommenderas att du väntar som minst sex till åtta veckor, inte minst för att skapa en god mjölkförsörjning. Du bör äta minst 1800 kalorier om dagen för att gå ner cirka ett halvt kilo per vecka. Sikta på att äta en kost rik på grönsaker, frukt och försök att undvika tomma kolhydrater och skräpmat.

Men för vissa så räcker inte detta för att gå ner i vikt, utan behöver skära ner på kalorierna ytterliggare. Men du kan även välja att kombinera det med motion för att främja en viktminskning i en säker takt. Så fort din läkare har gett dig klartecken för att börja träna kan du sakta men säkert prova raska promenader, jogga eller vilken träningsform du än föredrar. Träning har inte visat sig ha några negativa effekter på varken volym eller kvalitén på bröstmjölken.

Lågkolhydratkost och andra dieter

Lågkolhydratdieter som Atkins, LCHF eller Paleo-metoden är kompatibla med amning – så länge du får i dig tillräckligt med näring genom frukter, grönsaker och proteiner. Att utesluta bröd, pasta, skräpmat med mera kan vara till stor hjälp. Kolhydrater i allmänhet får oss att känna större hunger och äta mer. Att minska eller utesluta mängden kolhydrater kan vara till stor hjälp om du vill gå ner i vikt då det kan minska vår aptit.