När kan man börja träna efter förkylning?

Oavsett hur hårt du försöker hålla dig i form och vara aktiv, så kan även friska människor drabbas av förkylning och influensaliknande symtom när de kalla månaderna kommer krypande. När detta händer kan du inte alltid fortsätta som vanligt. Somliga säger att du fortfarande kan träna med förkylning, men tyvärr, att hålla en hantel i ena handen och en näsduk i den andra är inte bra förutsättningar för ett träningspass. Så när kan man börja träna efter en förkylning?

Komma igång med sin träning efter sjukdom

Ha tålamod och se till att du är helt återhämtad innan du återvänder till dina träningsrutiner. Om du har varit sjuk i över en vecka, låt det ta några extra dagar där du känner dig frisk innan du startar igen. Undvik tung konditionsträning tätt inpå efter att ha återhämtat sig från en förkylning eller influensa. Ökad andning kan irritera och försvaga andningsorganen.

Minska intensitetsnivån och tiden för dina första träningspass efter att ha återhämtat dig efter en sjukdom. Försök inte kompensera förlorad tid genom att överdriva din träning. Se till att sluta med eventuella mediciner först. Kasta dig inte in i dina rutiner förrän du är klar med receptbelagda läkemedel eller receptfria läkemedel. Rådgör med din läkare om det behövs.

Efter en förkylning är det viktigt att vila innan du börjar träna igen.

Håll dig inomhus, särskilt om det är kallt ute – och undvik konditionsträning utomhus. Den ökade stress på kroppen kommer att försvaga ditt immunförsvar och kan leda till att du insjuknar igen. Håll dig varm med en huvtröja eller fleece som är skyddar huvudet och nacken.

Glöm inte att lyssna på din kropp. Om du är ovanligt trött, känner att något symtom återkommer eller bara inte känner dig helt som vanligt, avstå från träningen, vila och glöm inte bort dina vitaminer. Hjälp immunförsvaret genom att öka ditt C-vitaminintag.

Bli inte stressad över att du har kommit ur form då du inte kunnat träna medan du var sjuk. Din hälsa är högsta prioritet. När din hälsa förbättras kommer dina konditionsnivåer att förbättras. Efter en fullständig återhämtning kommer det inte dröja länge förrän du återgår till din tidigare kondition.