Rätt mat för att gå ner i vikt

För den som vill gå ner i vikt så är maten en av de viktigaste byggstenarna. För att tappa vikt så behöver du äta mindre kalorier än vad du gör av med på en dag. Detta åstadkommer du antingen genom att röra dig mer eller äta färre kalorier. För dig som inte tycker om att motionera speciellt mycket men fortfarande vill minska i vikt så finns det otroligt mycket att utforska när det gäller maten du stoppar i dig. Allting handlar om att äta bra mat för att gå ner i vikt.

Konsten med att lyckas med viktminskning genom att endast ändra på kosten handlar om att välja bra mat som också gör dig mätt. Att gå runt och vara hungrig är varken bra för din kropp eller speciellt hållbart i längden. Att rakt upp och ner banta eller gå på en diet kommer bara leda till att du blir trött, hungrig, irriterad och ger upp förr eller senare.

Mat med lite kolhydrater

Du har säkert hört talas om LCHF, vilket står för low carb, high fat. Detta är mat som innehåller mycket lite eller inga kolhydrater alls. Kolhydrater är ett samlingsnamn på livsmedel som innehåller sockerarter, kostfiber och stärkelse. I kroppen bryts dessa ämnen sedan ner till glukos, som är en enkel sockerart, även kallad druvsocker. Några exempel på livsmedel som innehåller mycket kolhydrater är pasta, potatis, ris, bröd och sötsaker.vad ska man äta för att gå ner i vikt

Kroppen behöver antingen kolhydrater eller fett för att inte bli trött, hungrig och sugen på att äta. Det som är bra med lågkolhydratkost är att du fortfarande kan äta fett och mängder med olika goda maträtter. Fett har länge haft ett dåligt rykte och många tror att fet mat är orsaken till övervikt. Men genom att strypa ditt kolhydratintag så behöver din kropp fettet för att fungera och att du ska känna dig mätt. Det bästa är naturligt fett från till exempel mejeriprodukter, kött eller olivolja.

Det bästa med den här typen av mat är att den gör så att du vill äta mindre. Att äta mycket stärkelse och socker har den motsatta effekten, det vill säga att du överlag blir hungrigare. Det finns studier gjorda som indikerar på att lågkolhydratkost i sig bränner fett, även när du vilar.

Se upp för frukt

Vanligtvis när man tänker på frukt så tänker man att det är nyttigt och inte speciellt ohälsosamt. Men faktum är att frukt är väldigt sött och de sorter som odlas fram blir bara sötare och sötare. Detta betyder att frukt är fullt av kolhydrater och någonting som du bör akta dig för om du siktar på att äta lågkolhydratkost.

Att äta mycket frukt kan öka din hunger och bromsa din viktnedgång. En frukt motsvarar ungefär en deciliter läsk. Äter du då tio frukter är det samma sak som att hälla i sig en liter läsk. Mängden kolhydrater i en frukt varierar såklart beroende på vilken sorts frukt det handlar om.

Undvik sötningsmedel

Även fast antalet kalorier i sötningsmedel är otroligt lågt så medför det en rad andra problem. Då kroppen luras ökar både din hunger och ditt sötsug. Att dricka Zero eller andra lightprodukter bibehåller alltså ditt sockerberoende. Även stevia som marknadsförs flitigt som ett naturligt sötningsmedel har samma negativa effekter och bör undvikas för att helt bli fri från sötsug och spontan hunger.

Mjölkprodukter och nötter

nötterTrots att mjölkprodukter och nötter i regel innehåller få kolhydrater så är allting en fråga om mängden. Ifall du äter rätt men fortfarande har problem med att tappa vikt så bör du se över ditt intag av produkter med mjölksocker samt nötter. Det är lätt hänt att man fastnar i soffan med en god ost eller en stor påse nötter. En del mejeriprodukter innehåller mjölksocker vilket kan göra det svårt att gå ner i vikt om man konsumerar stora mängder.

Nötter innehåller delvis kolhydrater och det är lätt att äta många av dem. Men mängden kolhydrater varierar beroende på vilken typ utav nöt det handlar om. Värst är cashewnöten där en fjärdedel av innehållet är kolhydrater. Bäst är makadamia- eller paranötter som bara innehåller några procent kolhydrater.

Drick vatten

Att dricka vanligt vatten är det absolut bästa du kan dricka men samtidigt otroligt underskattat. Ibland när din kropp känner hunger så kan ett glas vatten vara allt som behövs. Att ha en vätskeförlust på bara några få procent minskar din prestationsförmåga.

Förutom att det är gott och inte innehåller några kalorier så finns det en stor mängd positiva effekter på din hälsa. Först och främst bränner du kalorier bara genom att dricka det, är vattnet kallt bränner du ännu mer då kroppen också måste värma upp det. Förutom fördelarna ur viktminskningsperspektiv så påverkar det dig på många olika sätt.

  • Du undviker förkylningar
  • Vackrare hud och hår
  • Njursten förebyggs
  • Du får snyggare muskulatur

Att få i sig tillräckligt med vatten är väldigt viktigt för att kroppen ska fungera som den ska. Att känna sig törstig är ett tecken på att kroppen redan har börjat bli uttorkad, drick därför regelbundet vatten.

Tips på maträtter

Det som är så bra med lågkolhydratkost är att du fortfarande kan äta många vanliga rätter, så länge du byter ut kolhydraterna mot förslagsvis grönsaker. Du kan fortfarande äta en köttbit med gräddig sås bara du byter ut potatisen. Du behöver inte se det som att du är begränsad, utan tvingad till att hitta nya variationer och vara kreativ. Det är viktigt att du äter bra mat för att gå ner i vikt snabbt.

Frukosten är lätt att anpassa, då många saker vi redan äter på morgonen innehåller få kolhydrater. Bra exempel på livsmedel du kan äta till frukost är ägg eller fil med en bra blandning flingor. Då vanligt bröd innehåller oerhört många kolhydrater så är det inte ett alternativ. Det finns dock bra och goda varianter på bröd som du antingen kan köpa eller baka själv. Du kan baka ett gott bröd på frön och nötter eller så kan du använda dig utav mandel- eller kokosmjöl. Som pålägg kan du använda vilket kött du vill, leverpastej, saltgurka eller vad som helst som inte innehåller några kolhydrater.

lchf köttEn bra rätt kan bestå av kött, fisk eller kyckling. Dessvärre måste du hoppa över pasta, potatis och ris men du kan istället använda andra tillbehör så som en sallad, wok och grönsaker. En riktigt god sallad kan ofta väga upp emot de tunga kolhydraterna du är van vid. Det finns också många LCHF-varianter på vanliga maträtter, som till exempel pannkakor, pizza, eller paj, där du måste vara lite kreativ för att byta ut kolhydraterna. Det viktigaste är att du äter riktig mat gjord på bra råvaror.

Slutord

Genom att äta kost med lite kolhydrater så kan du på ett helt annat sätt lita på din hunger. Är kroppen hungrig så bör du äta. Men undvik att äta bara för att du är sugen, då kommer du att få det svårt att minska i vikt. Viktigt att tänka på är att du inte överdriver dina portioner, använd istället mycket fett så att du blir ordentligt mätt. Lyssna på din hunger, inte klockan.

När du väl börjar lägga om din kost, gå då så hårt in du kan. Känner du att du har problem med din hunger, börja endast äta ytterst få kolhydrater tills du hittar den perfekta balansen. Undvik också att äta sent på kvällen då detta också kan komplicera din aptit. Om du samtidigt styrketränar bör du se till att få i dig lite extra protein.

Att dricka alkohol är någonting du bör se upp för, då det i princip bara är koncentrerat socker. Men om du måste så är det bättre att dricka starkare sprit, då öl, cider och vin förutom alkoholen i sig innehåller väldigt mycket kolhydrater.