Sanningen om måltidsersättning

Det råder inga tvivel om att hemlagad mat är det bästa sättet att gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt. I vårt hektiska samhälle finns det dock inte alltid tid för en ordentlig måltid, även om vi har de allra godaste avsikterna. Hur kan man hålla fast vid ett kostschema när man tvingas äta på språng?

Att välja en hälsosam måltidsersättning utan socker är ett acceptabelt alternativ, så länge det inte sker för ofta. Den måltidsersättning du väljer bör vara näringsrik, mätta din tomma mage, och inte sabotera dina ansträngningar till viktminskning. Tricket är att planera i förväg och välja rätt slags måltidsersättning, som är full av vitaminer, mineraler och hälsosamma näringsämnen.

Utvecklingen av bars

Näringsriktiga bars och flytande måltidsersättning var från början till för riktiga idrottsmän som behövde extra bränsle mellan träningspassen. Numera är produkterna en del av vardagen och riktar sig till alla som behöver en extra kick. De små produkterna får enkelt plats i en låda, ficka, väska eller portfölj. Det stora utbudet är otroligt. De tar upp stort utrymme på gymmet, i matbutiken, och hälsokostbutiken. Det finns bokstavligt talat hundratals måltidsersättningar att välja mellan, i både flytande och fast form.

Alla måltidsersättningar är inte likadana.

Alla dessa ersättningar måste vara bättre än skräpet från godisautomaten, inte sant? Faktiskt inte. Vissa måltidsersättningar är inget annat än glorifierat godis eller sockerstinn läsk med många kalorier. Listig marknadsföring bidrar till förvirringen när konsumenterna försöker hitta rätt riktning bland alla påståenden om hälsa och näringsriktighet som pryder förpackningarna.

Så vad ska man göra? Det enda sättet att fatta ett informerat beslut är att läsa innehållsförteckningen, näringsinformationen (strunta i etiketten på framsidan) och jämföra produkter. Den bästa måltidsersättningen är den som inte innehåller ingredienser som låter som konstiga kemikalier från ett laboratorium. Det finns mängder med konstiga pulver som egentligen inte är bra för dig. Näringen ska främst bestå av komplexa kolhydrater, med små mängder naturligt socker och lite fett, tillsammans med en måttlig mängd protein. Håll utkik efter produkter som uppfyller följande krav:

  • 220 – 230 kalorier per portion
  • Mindre än 5 gram fett per portion
  • 3 – 5 gram fiber per portion
  • 10 – 15 gram protein per portion
  • Erbjuder en tredjedel av det dagliga behovet av vitaminer och mineraler

Gör ditt bästa för att inte behöva förlita dig på dessa produkter mer än en gång om dagen, och helst bara 1 – 2 gånger per vecka. För att få i dig mer fibrer kan du alltid komplettera en måltidsersättning med lite grönsaker, grönsaksjuice, eller en färsk frukt.

Varför inte prova riktig mat?

Måltidsersättning kan snabbt tömma plånboken. Andra alternativ, som är precis lika enkla, är exempelvis frukt som går att ta med sig (äpplen, bananer), fruktjuice som är gjorda av 100 % riktig frukt, ost med lågt fettinnehåll, kex, bagels, yoghurt, jordnötssmör, nötter, flingor, grahamskex, och müsli.

Den här maten ger dig inte bara snabb energi, det är också en billig måltidsersättning jämför med de som är förpaketerade. Kom ihåg att det ännu inte finns något som ersätter en hälsosam, näringsriktig måltid. Det är alltid bäst att välja en snabb och hälsosam måltid, t.ex. soppa, sallad eller en smörgås. Använd bara färdig och bra måltidsersättning när du verkligen måste ”äta på språng.”