Träna rumpan hemma utan redskap

Om du letar efter övningar till att träna rumpan på så behöver du inte leta längre än till ditt vardagsrum. Du behöver inte ta dig till ett gym eller använda en massa tunga vikter. Det är enkelt att träna rumpan hemma utan redskap och ändå känna av det. Allt som behövs är att aktivera de kraftiga bakre musklerna.

Din rumpa är en av de största muskelgrupperna i kroppen och sanningen är att de hjälper dig med att göra en mängd olika saker varje dag, utan att man kanske lägger märke till det. Bara du bär hem matkassarna från affären, leker med hunden eller går runt på köpcentret så aktiveras musklerna och hjälper dig att utföra dessa vardagliga aktiviteter.

Övningar för att träna rumpan hemma utan redskap

Man talar ofta om knäböj och marklyft med en skivstång, som de bästa övningarna för att träna den nedre delen av din kropp. Men det finns också andra träningsformer som inte kräver några vikter eller redskap och som också fungerar bra för att stärka både dina ben och din rumpa.

De enda redskap du behöver är din egen kroppsvikt och lite hjälp av tyngdkraften. Det går till exempel alldeles utmärkt att göra knäböj, eller squats som det också kallas, utan några vikter. Men det finns många andra övningar att göra hemma på mattan.

För mycket stillasittande kan försumma musklerna

Om du har ett jobb där du sitter mycket stilla, så kan du utan att veta om det slarva bort dina rumpmuskler. För mycket tid i en stol kan till och med leda till det som kallas för gluteal amnesi, också känt som ”död rumpa-syndrom”. När man sitter stilla mycket så höjs ens höftböjare, vilket gör att rumpmusklerna på den andra sidan av höftleden förlängs och sträcker sig.

Över tid gör detta att neuronerna som används för att dra ihop musklerna trubbas av och inte har samma kraft när du ska använda dem. Resultatet blir att andra muskler i benen och ryggen kompenserar för de svaga rumpmusklerna och du kan få smärtor i både nacken och längre ner i kroppen. Med andra ord så finns det många anledningar till att i vardagen träna rumpan hemma utan redskap.