Vad är paleokost och hur bör jag äta?

Paleokost är mat från den paleolitiska eran under stenåldern. Men i dagens moderna samhälle används begreppet mer som ett förhållningssätt till kvalitativ kost och hälsa.

Ett kostschema eller recept som lagts upp för paleo bör innehålla mycket fett, måttligt med animaliskt protein, och lite till måttligt med kolhydrater. Kaloriräkning uppmuntras inte, och inte portionskontroll heller.

Ät generösa mängder mättat fett, som kokosolja och smör eller skirat smör. Talg från djur, fett, och ankfett är också bra, men bara om det utvunnits från friska djur som behandlats väl. Talg från nötkött och lamm är ett bättre alternativ än fett från lamm eller anka. Olivolja, avokadoolja och makademiaolja är också bra fetter i sallader och för att ringa över mat, men inte i matlagning.

Ät bra mängder animaliskt protein. Detta inkluderar rött kött, höns, griskött, ägg, organ (lever, njurar, hjärta…), vild fisk och skaldjur. Var inte rädd för att äta de feta bitarna. Alla måltider med protein bör även innehålla fett. Lär dig laga mat med ben i form av buljong och spad.paleo köttÄt generösa mängder färska eller frusna grönsaker, antingen tillagade eller råa i kombination med fett. Grönsaker med mycket stärkelse, som sötpotatis och jams, är också en bra källa till kolhydrater utan toxiner.

Ät små till måttliga mängder frukt och nötter. Ett bra tillfälle att göra detta på är i samband med din frukost. Försök att främst äta frukt med lågt sockerinnehåll och många antioxidanter, som bär. Ät nötter som innehåller mycket omega 3, lite omega 6, och lågt innehåll poly-omättade fetter, som macadamianötter. Om du lider av en autoimmun sjukdom, matsmältningsproblem, eller vill gå ner i vikt snabbare kan du fundera på att utesluta frukt och nötter helt och hållet.

Välj helst kött från djur som blivit uppfödda på bete, från lokala djurgårdar med bra miljötänk. Om detta inte är möjligt bör du välja smalt kött och komplettera det med kokosolja, smör eller skirat smör. Välj även ekologiska, lokala och/eller säsongsbetonade frukter och grönsaker.

Uteslut allt spannmål och alla skidfrukter. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, vete, råg, korn, havre, majs, brunt ris, soja, jordnötter, kidneybönor, pintobönor, vita bönor, och svarta bönor.

Uteslut all grönsaksolja och delvis hydrerad olja. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, margarin, sojaolja, majsolja, jordnötsolja, rapsolja, safflorolja, och solrosolja. Olivolja och avokadoolja går bra, men laga inte mat med dem. Använd dem istället som dressing till sallad, och för att ringla över maten.

Uteslut tillsatt socker, läsk, alla förpackade sötsaker och juicer (inklusive fruktjuicer). En god tumregel är: om det säljs i en låda, ät det inte. När du går och handlar mat ska du främst besöka köttavdelningen, fiskavdelningen och grönsaksavdelningen.

Uteslut mjölkprodukter, utom smör och möjligtvis grädde med mycket fett. Du behöver inte mjölkprodukter, men om du inte kan leva utan dem bör du fundera på att välja råa, feta och/eller jästa mjölkprodukter.

Ät när du är hungrig, och bli inte stressad om du hoppar över en måltid eller två. Du måste inte äta tre gånger om dagen. Gör det som känns naturligt för just dig.

Minska antalet externa stressfaktorer så mycket som möjligt, och sov minst åtta timmar per natt. Försök att vakna utan ett larm, och gå och lägga dig när det är mörkt ute. Paleokost innefattar inte bara maten, utan även levnadssättet.

Träna inte för mycket. Träna korta och intensiva pass, ett par gånger i veckan. Ta lite ledigt om du känner dig trött. Fundera på att spurta kort och intensivt istället för att träna långa konditionspass.

Fundera på att ta tillskott med vitamin D och probiotika. Du bör optimera dina nivåer magnesium, jod och vitamin K2. Jod kan utvinnas ur sjögräs. Du behöver förmodligen inte multivitamin eller andra tillskott.