Vad fetma är och kan leda till
Ordet fetma syftar på för mycket kroppsfett, och det baseras vanligtvis på ditt BMI, body mass index. Om ditt BMI är 25 – 29,9 är du överviktig men inte fet. Ett BMI över 30 klassificeras som fetma. Du får fram ditt BMI genom att ta din kroppsvikt i kilo och dela det din längd i meter upphöjt till två. Fetma i Sverige börjar bli ett allt större problem, men inte jämfört med resten av världen, som i t.ex. USA.
Små förändringar kan hjälpa
Det finns många olika orsaker till fetma, men den goda nyheten är att du kan vidta åtgärder för att gå ned i vikt. Till och med den minsta skillnaden kan påverka din hälsa och ditt välmående. Du kanske inte behöver gå ned så mycket som du tror för att börja se fördelarna.
Börja med att försöka tappa 0,5 – 1 kilo per vecka. Överviktiga och feta vuxna bör försöka gå ner 5% – 10% av din nuvarande vikt under ett halvår.
Om du är redo att påbörja ett program för viktnedgång kan du be din läkare om hjälp att sätta personliga mål, och att hänvisa dig till andra personer som kan ge dig tips och hjälpa dig nå dina mål. En dietisk kan till exempel hjälpa dig med ett kostschema, medan en fysioterapeut eller tränare kan hjälpa dig att röra på dig.
Du bör sikta på stadig framgång under lång tid, och livsstilsförändringar som fungerar i det långa loppet. På så sätt kan du snabbare gå ner i vikt, och må mycket bättre på köpet. Håll dig långt borta ifrån läkemedel mot fetma, om du inte pratat med din läkare om det.
Hälsorisker i samband med fetma
Övervikt och fetma kan förklara vissa tillstånd du kanske drabbats av, till exempel:
- Hjärtsjukdomar och stroke
- Högt blodtryck
- Diabetes
- Vissa typer av cancer
- Sjukdomar i gallblåsa och gallsten
- Artros
- Gikt
- Andningssvårigheter, exempelvis sömnapné (när man slutar andas en kort stund i sömnen) och astma
Alla som lider av fetma drabbas inte av dessa problem. Risken ökar dock om något av dessa tillstånd ligger i släkten.
Det kan också spela roll hur din vikt är fördelad. Om den främst sitter runt magen (en ”äppelform”) kan risken vara högre än om du är ”päronformad”, vilket innebär att den extra vikten främst sitter runt höfterna och rumpan.
Hjärtsjukdom och stroke
Extra vikt innebär en större risk att drabbas av högt blodtryck och högt kolesterol. Båda dessa tillstånd ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke. Den goda nyheten är att till och med en liten viktnedgång kan minska risken för att utveckla hjärtsjukdom eller stroke. Att förlora 5% – 10% av din kroppsvikt innebär en bevisad minskning av risken att utveckla hjärtsjukdomar.
Diabetes typ 2
De flesta personer som lider av diabetes typ 2 är överviktiga eller feta. Du kan minska risken för att utveckla diabetes typ 2 genom att gå ned i vikt, äta en hälsosam kost, sova tillräckligt, och träna mer. Om du har diabetes typ 2 kan en viktnedgång och mer fysisk aktivitet hjälpa till att kontrollera ditt blodsocker. Att bli mer aktiv kan också minska behovet av medicinering för din diabetes.
Cancer
Cancer i tarmar, bröst (efter menopaus), livmoderslemhinnan, njurarna, och matstrupen är bevisat länkade till fetma. Vissa studier har också rapporterat ett samband mellan fetma och cancer i gallblåsan, äggstockarna och bukspottskörteln.
Sjukdomar i gallblåsan
Sjukdomar i gallblåsan och gallstenar är vanligare om du är överviktig. Ironiskt nog kan viktnedgången i sig, särskilt om du tappar mycket vikt eller om det går mycket fort, innebära en större risk för gallsten. Om du håller dig till en takt om 0,5 kilo per vecka minskar dock risken.
Artrit
Artrit är ett vanligt tillstånd i lederna som oftast påverkar knäna, höfterna eller ryggen. Att bära på extra kilon utsätter lederna för extra press och nöter bort det brosk (vävnad som hindrar lederna från att stöta mot varandra) som annars skyddar dem. Viktnedgång kan minska ansträngningen på knäna, höfterna och nederdelen av ryggen, och kan lindra symtomen på artrit.
Gikt
Gikt är en sjukdom som påverkar lederna. Den uppstår när du har för mycket urinsyra i blodet. Den överflödiga urinsyran kan bilda kristaller som samlas i lederna Gikt är vanligare hos överviktiga personer. Ju mer du väger, desto större är risken att utveckla gikt. Under en kortare tid kan plötsliga viktförändringar leda till att du drabbas av gikt. Om du tidigare lidit av detta bör du rådfråga din läkare om det bästa sättet att gå ned i vikt.
Sömnapné
Sömnapné är ett andningsproblem som har ett tydligt samband med övervikt. Sömnapné kan få en person att snarka tungt, och sluta andas under en kort stund när denne sover. Sömnapné kan orsaka sömnighet under dagen och öka risken för hjärtsjukdom och stroke. Viktnedgång förbättrar ofta sömnapné.
Kan kirurgi för viktnedgång vara lämpligt för dig?
Du kan vara en kandidat för viktoperationer om:
- Du är vuxen och lider av fetma, särskilt om du även lider av ett viktrelaterat problem, exempelvis diabetes typ 2.
- Du är införstådd med både risker och fördelar.
- Du är beredd att ändra dina matvanor efter ingreppet.
- Du är besluten att ändra din livsstil för att inte gå upp i vikt igen.
Tonåringar beviljas vanligtvis inte viktoperationer såvida de inte är extremt överviktiga, med ett BMI på minst 35, och samtidigt lider av ett viktrelaterat problem. Om du funderar på att genomgå detta ingrepp bör du rådfråga din läkare för att ta reda på om det är ett lämpligt alternativ för just dig.