Varför går jag inte ner i vikt?

Du kanske har påbörjat en ny fitnessrutin och börjat välja mer hälsosam mat, men förlorar ändå inte vikt på det sätt du hoppats. Det finns flera andra hälsosamma faktorer att glädjas över, men du undrar säkert vad som gått fel, varför går jag inte ner i vikt? En eller flera av dessa 13 syndabockar kan vara det som står i vägen för dina viktrelaterade mål.

Du äter för mycket bra mat. Nötter, avokado, fullkornspasta, olivolja, mörk choklad är naturligt och hälsosamt, men det betyder inte att de saknar kalorier. Du behöver tänka på allt du äter, även när det gäller bra saker. Avokado har till exempel många goda egenskaper för hälsan, men en hel frukt innehåller över 200 kalorier. Ta reda på hur stora portioner dina favoriträtter egentligen ska ha. Även med LCHF måste du tänka på mängderna du äter.

Du hoppar över frukosten. Att hoppa över frukosten kan verka som ett bra sätt att skära ner på kalorierna, men kom ihåg att personer som regelbundet äter frukost tappar mer vikt – så se till att äta frukost varje morgon för att kickstarta din ämnesomsättning. Ta inte vad som helst – du måste äta protein för att få hållbar energi och fibrer som gör att du håller dig mätt i flera timmar.

Du kontrollerar inte dina portioner. När det gäller en balanserad kost vet vi att kontrollerade portioner är en av nycklarna till framgång. Ha måttenheter och skedar till hands för att säkerställa att du äter bra portioner, och lär dig tolka kroppens mättnadssignaler för att kunna lägga ner gaffeln när rätt tid är inne.

Du äter ståendes. Att stå vid kylskåpet eller bänken sparar varken tid eller energi, och det kan leda till tanklöst ätande. Det är bäst att avsätta tid för mellanmål och måltider, och inte göra andra saker under den tiden.

Du sover för lite. Att avsätta tid för träning kan innebära mindre tid för sömn, men det är viktigt att sova ordentligt om du försöker gå ner i vikt. Du behöver extra mycket energi för att orka träna, och att sova för lite kan påverka kroppens förmåga att kontrollera sin aptit.

Du äter för mycket dietkost. Att sikta på mat med färre kalorier kan vara lurigt eftersom denna mat ofta innehåller extra natrium, socker eller kemiska tillsatser som kompenserar för de ingredienser tillverkaren har reducerat eller tagit bort. Dessa light-versioner är inte bara mindre näringsriktiga utan de smakar också ”lättare”, vilket gör att du äter mer. I slutändan konsumerar du förmodligen fler kalorier än du skulle göra om du bara åt en vanlig portion av den äkta varan.

Du glömmer grönsakerna. Att äta fem till sju frukter och grönsaker varje dag är viktigt för alla, men de som äter mycket av denna vara är mer benägna att gå ner i vikt eftersom en kost med växtbaserad mat erbjuder mer näring och färre kalorier – och allt fiber gör att kroppen är mätt under en längre tid.

Du tränar bara kondition. Om du bor på löpbandet men aldrig lyfter vikter går du miste om en av de viktigaste pusselbitarna när det gäller träning. Viktlyftning förhindrar skador genom att stärka lederna, bygger muskelmassa, och ökar din ämnesomsättning. Tack vare den ökade metabolism bränner du kalorier långt efter att du tagit av dig träningskläderna.

Du tränar på tom mage. Trots träning kan du få problem med din viktminskning. Om du regelbundet tränar utan att äta först borde du tänka om. Forskning visar att den som tränar på tom mage främst bränner kalorier från muskler och inte från fett. Eftersom muskler bränner fler kalorier än fett är det bättre att ha mer muskelmassa om du vill gå ner i vikt. Att ge kroppen bränsle hjälper dig att bevara dina muskler, och dessutom får du mer energi som gör att du orkar med träningen.

Du utesluter hela matgrupper. Att utesluta hela matgrupper leder till näringsbrist – för att inte tala om efter ett starkt sug efter den mat du uteslutit. Istället för att exempelvis utesluta alla kolhydrater bör du fokusera på fullkorn, och kom ihåg att välja förnuftiga portionsstorlekar. Det är oftast den extra portionen som gör midjan större, inte själva pastan.

Du äter inte tillräckligt. Svält dig inte genom att försöka spara kalorier till senare. Det förstör din metabolism, och när det är dags för middag kommer den starka hungern göra att du äter mer än vad du skulle göra om du inte kände dig svältande. Den här sortens berövande är inte hållbart för kontinuerlig viktnedgång, och att begränsa dig kan dessutom leda till onödigt småätande mellan måltider.

Du äter alltid ute. Att gå till din favoritrestaurang är ett bra sätt att slappna av, men det ökar risken för att du äter en stor måltid som består av förrätt, drinkar, friterad mat och dessert. Det blir dessutom svårare att räkna kalorier eftersom mindre restauranger inte anger näringsvärdet. Om du inte vill offra dina utekvällar kan du dela en måltid med en vän, beställa hälsosamma alternativ som sallad och grillad kyckling, och välja vatten istället för vin.

Du äter fel efter träningen. Ett mellanmål efter träningen är just detta: ett mellanmål. Om det inte är dags för middag bör ditt mellanmål efter ett vanligt träningspass innehålla cirka 150 kalorier. Eftersom hälsosamma mellanmål som nötblandningar kan innehålla många kalorier är det bäst att mäta upp en portion istället för att tanklöst äta direkt från påsen.