Yoga för nybörjare

Vi förknippar ofta yoga med tuffa, gymnastiska ställningar och övningar. Känner du också att du ”inte ens kan nudda tårna, hur ska jag kunna träna yoga?” Yoga handlar inte om att röra tårna, eller att böja dig 98 grader åt nordöst. Det är en enkel process som går ut på att enas med dig själv – med hjälp av andningen, kroppen och sinnet. Det är lätt och problemfritt, även för nybörjare.

Det spelar ingen roll om du inte är flexibel, om du inte testar förrän du fyllt 40, eller om du har några valkar som oroar dig – strunta i alla de där myterna! Som nybörjare kan du enkelt göra det hemma. Den enda som iakttar dig är du själv, så slappna av. Resan bjuder på både nöje och avslappning.

Följ tradition

Det är bäst att börja lära sig yoga med hjälp av en kvalificerad yogalärare som kan visa dig det korrekta sättet att använda varje teknik. Detta hjälper dig hitta ställningarna på rätt sätt och undvika möjliga skador. Vissa filosofier eller tekniker kan verka främmande. Det är bra att ha ett öppet sinne, eftersom det gör din upplevelse bättre.

Om du lider av ett medicinskt tillstånd bör du informera din instruktör om detta innan du börjar träna yoga. Det hjälper tränaren att anpassa din träning.

Enkla kläder, stora tankar

Bär bekväma kläder när du ska träna yoga, oavsett om du tränar hemma eller i grupp. Undvik skärp och smycken, eftersom dessa kan vara i vägen för träningen.

Det är bäst att träna yoga på morgonen, men om du inte har möjlighet ska det inte vara en ursäkt för att inte träna yoga alls! Du kan göra det när som helst under dagen, så länge det passar dig.

En lätt mage främjar yogaträningen

Det rekommenderas att man tränar på tom mage, eller åtminstone 2 – 3 timmar efter din senaste måltid. Det rekommenderas även att du dricker 3 – 4 liter vatten under dagen, eftersom det rensar ut de toxiner som frigörs under yogaträningen.

Långsamhet och stadighet vinner i slutändan

Den antika yogatexten Patanjali Yoga Sutra definierar yogahållning (asana) som Sthira Sukham Asanam. Gör bara så mycket som du är bekväm med, och sträck sedan på dig lite till, för att förbättra kroppens flexibilitet. Använd din egen andning som referens. När du kan andas lätt och länge börjar musklerna slappna av, och om du andas tungt eller ojämnt innebär det att du har ansträngt dig för mycket.

Att anstränga dig lite mer än din bekvämlighetszon gör att du bevarar ditt intresse för yoga, och utmanar dig själv medan du gör framsteg och lär dig nya ställningar, särskilt som nybörjare.

Alla ställningar är unika, precis som du

Den ställning du befinner dig i, hur den än är, är rätt. Jämför inte dig själv med andra som tränar yoga. Kom ihåg att alla kroppar är unika, och olika personer har olika stor erfarenhet. Vissa kanske enkelt kan inta en särskild asana, medan andra kan behöva lite mer tid och övning för att klara av det. Känn dig inte pressad, och överansträng dig inte.

Bli inte rädd om du upplever lite ömhet i musklerna under de första dagarna efter träningen. Om du upplever smärta behöver du däremot informera din instruktör om detta utan dröjsmål. Nyckeln är att träna yoga regelbundet, och att ha tålamod. Det kräver tid, precis som alla andra vanor.

Omvandlad energi

När du har tränat färdigt bör du inte skynda dig att byta om och jäkta ut till vardagens alla uppgifter. Det kan vara bra att lägga dig ned i Yoga Nidra i ett par minuter, eftersom den här ställningen kyler ned kroppen och tar till vara på den energi du framkallat medan du tränade. Yoga Nidra är också bra för att slappna av i både sinne och kropp efter träningen.

Du kommer kunna uppleva de djupare och mer diskreta fördelarna först när du tränat yoga regelbundet, under en längre tidsperiod. Yoga innehåller yogaställningar, tidlös antik filosofi, pranayamas (andningstekniker) och meditation. Allt detta tar dig förbi kroppen och erbjuder en djupare, mer spirituell, upplevelse.

Ge dig själv lite tid, och ha tålamod. Belöningen som regelbunden träning erbjuder kommer visa sig på sätt du aldrig kunde ha föreställt dig.